-V&G-plan ontwerp: wat moet in uw plan | Kintraco (2024)

Als verschillende werkgevers actief zijn op één bouwlocatie, moet er in veel gevallen een Veiligheids- & Gezondheidsplan (V&G-plan) zijn. Hierin geeft de opdrachtgever aan welke veiligheidsmaatregelen hoofd- en onderaannemers moeten treffen en hoe zij samen dienen te werken.

Kintraco Managementconsultants is als adviesbureau gespecialiseerd in het opstellen van V&G-plannen. We leveren maatwerk bij het opstellen van zowel V&G-plannen Ontwerpfase, als V&G-plannen Uitvoeringsfase en zijn daarnaast inzetbaar als V&G-coördinator.

Bel me terugStuur een e-mail

  • Praktische en objectieve no-nonsense benadering
  • V&G-plan laten maken op maat
  • Grote vakkennis

Op deze pagina vindt u meer informatie over het V&G-plan. U leest hier in welke gevallen u dit plan nodig heeft en wat er precies in moet staan. Ook geven we antwoord op demeestgestelde vragenover het V&G-plan.

-V&G-plan ontwerp: wat moet in uw plan | Kintraco (1)

In welke gevallen is een V&G-plan nodig?

Een V&G-plan is al snel een vereiste bij de grotere bouwprojecten. Dit plan moet beschikbaar zijn wanneer:

  • Het project bijzondere gevaren meebrengt voor de werknemers.
  • De ingeschatte duur van de bouw langer is dan 500 mensdagen (bijvoorbeeld 50 mensen die 10 dagen werken).
  • Er meer dan 20 werknemers tegelijk werken aan het project.
  • De bouw naar alle waarschijnlijkheid langer dan 30 werkdagen duurt.

Weet u niet zeker of uw (bouw)project binnen deze richtlijnen valt? Leg Kintraco Managementconsultants uw plannen voor en onze specialisten scheppen voor u een helder beeld van wat u precies nodig heeft. U kunt door ons een V&G-plan laten maken dat helder, wettig en bovendien door ons te coördineren is.

V&G wetgeving

Er bestaat duidelijke regelgeving omtrent het V&G-plan. We hebben alle ins en outs voor u op een rij gezet.

  • Het V&G-plan Ontwerpfase moet in de fase van de voorbereiding door de opdrachtgever worden opgesteld. De opdrachtgever kan dit delegeren aan de architect. De opdrachtgever benoemt een V&G-coördinator Ontwerpfase.
  • Wanneer het bouwproject in de uitvoeringsfase belandt, moet één van de uitvoerende partijen een V&G-plan Uitvoeringsfase opstellen. Bijvoorbeeld de hoofdaannemer. De hoofdaannemer benoemt een V&G-coördinator Uitvoeringsfase.
  • Dus beide partijen benoemen een coördinator die toezicht houdt op de correcte naleving van het proces.
  • Iedere werkgever (ook een onderaannemer) die opereert op de bouwlocatie behoudt zijn eigen verantwoordelijkheid voor de naleving van de wettelijke verplichtingen op het gebied van gezondheid en veiligheid.

Wilt u meer weten over de V&G regelgeving en hoe u deze het beste naleeft in uw project? Kintraco Managementconsultants staat voor u klaar. Met onze no-nonsense aanpak zorgen we voor duidelijkheid en stellen we een V&G-plan op dat voor iedere partij helder is.

Soorten V&G-plannen

Wat is het verschil tussen een V&G-plan Ontwerpfase, Uitvoeringsfase en Dossier?

-V&G-plan ontwerp: wat moet in uw plan | Kintraco (2)

De inhoud van een V&G-plan Ontwerpfase

Wat moet er nu precies in een V&G-plan Uitvoeringsfase staan? De inhoud van dit plan leest u hieronder.

  • Beschrijving van het project;
  • Overzicht betrokken organisaties;
  • Naam V&G coördinator ontwerpfase;
  • Risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) ontwerp (uitvoerings-, beheer-, onderhouds- en sloopfase van het ontwerp);
  • Mitigerende maatregelen/benodigde voorzieningen volgend uit de RI&E ontwerpfase;

Het V&G-plan ontwerpfase dient te worden overhandigd aan de uitvoerende partij. De uitvoerende partij dient vervolgens het V&G-plan uitvoeringsplan op te stellen. Dit gebeurt meestal door de V&G-coördinator uitvoeringsfase.

De inhoud van een V&G-plan Uitvoeringsfase

Wat moet er nu precies in een V&G-plan Uitvoeringsfase staan? De inhoud van dit plan leest u hieronder.

  • U geeft een overzicht van alle natuurlijke personen en rechtspersonen die betrokken zijn bij de totstandkoming van de bouwplaats.
  • U geeft aan wie de V&G-coördinator uitvoeringsfase is.
  • Een beschrijving van wie welke verantwoordelijkheden heeft.
  • Een beschrijving van de samenwerking tussen werkgevers en hun personeel op de bouwplaats. Hierbij geeft u ook de voorzieningen aan en hoe er toezicht gehouden gaat worden.
  • U schrijft voor hoe er overleg, voorlichting en instructie zal plaatsvinden tussen werkgevers en werknemers.
  • Een overzicht van de gedeelde risico’s, zoals de begaanbaarheid van de locatie, de opslag van materialen, intern transport en de draagkracht van de grond.
  • Als er asbest of asbesthoudende materialen, verontreinigd (grond)water, verontreinigde grond of waterbodems op de bouwplek aanwezig zijn, geeft u dit ook aan in het V&G-plan.
  • Een overzicht van de bijzondere risico’s en gevaren die ontstaan door de samenloop van werkzaamheden.
  • Een beschrijving van hoe om te gaan met de wisselwerking tussen bouwwerkzaamheden en exploitatiewerkzaamheden die doorgaan, zoals bij een school, ziekenhuis of appartementencomplex.
  • U beschrijft afspraken over de naleving van het V&G-plan.
  • U voegt de rapporten en onderzoeken toe die uw keuzes op bouwkundig, organisatorisch en technisch gebied onderbouwen. Dit in verband met de veiligheid en gezondheid van het personeel op de bouwlocatie.

De inhoud van een V&G-dossier

Wat moet er nu precies in een V&G-dossier staan? De inhoud van dit plan leest u hieronder.

  • Algemene gegevens over het gebouw
  • Betrokken partijen
  • V&G-aandachtsgebieden

De V&G-coördinator Ontwerpfase moet een V&G-dossier samenstellen. Dit dossier dient als informatiebron voor bijvoorbeeld periodiek onderhoud en is bestemd voor de eigenaar of beheerder van het bouwwerk of degene die kan beslissen over de uitvoering van latere (onderhouds)werkzaamheden tijdens de gebruiks- of sloopfase, zoals (groot) onderhoud of renovatie.

Het dossier bevat in ieder geval het bestek en de tekeningen van het bouwwerk, zoals het gebouwd is (de zogenaamde revisietekeningen). Als er met het oog op latere periodieke werkzaamheden structurele voorzieningen zijn aangebracht die bijdragen aan veilig en gezond werken, dan moeten deze apart in het dossier worden vermeld. Denk aan zaken als bevestigingspunten voor leuningen, steigers en vanglijnen. Tijdens de uitvoeringsfase kan de V&G-coördinator Uitvoeringsfase nuttige elementen aan het dossier toevoegen of zaken aanpassen.

We begrijpen dat bovenstaande inhoud veelomvattend is. Bent u benieuwd naar een voorbeeld of hoe een V&G-document eruitziet? Kintraco Managementconsultants gaat graag met u in gesprek.

Contact opnemen

Kintraco Managementconsultants staat voor u klaar om een V&G-plan te maken. Ook voor een V&G-jaarplan hebben we alle kennis en kunde in huis om in uw behoeftes te voorzien. Leg ons uw project voor en onze consultants maken een V&G-plan op maat: wettig en helder voor iedere partij om na te leven. Voor contact met ons plaatst u een terugbelverzoek of stuurt u ons een e-mail.

Bel me terugStuur een e-mail

Veelgestelde vragen V&G-plan

Heeft u nog vragen over de inhoud van een V&G-plan of wilt u meer weten over het opstellen ervan? Kintraco Managementconsultants deelt zijn expertise graag met u. Lees onze antwoorden op de meestgestelde vragen over het V&G-plan hieronder.

Wat is een V&G-plan?

Een V&G-plan is een afkorting voor Veiligheids- & Gezondheidsplan. U heeft dit in veel gevallen nodig als u met meerdere werkgevers actief bent op een bouwlocatie. In het plan geeft de werkgever aan hoe hoofd- en onderaannemers samenwerken en beschrijft hij de getroffen veiligheidsmaatregelen voor een veilige werksituatie voor de werknemers.

Wat is een V&G-dossier?

Het V&G-dossier geeft inzicht in de veiligheidsrisico’s die zijn onderkend en in de beheerfase kunnen optreden bij onderhoudswerkzaamheden. Het dossier kan onder andere worden gebruikt door de beheerder of eigenaar van het bouwwerk voor wanneer er nog latere werkzaamheden zijn. Bijvoorbeeld als het bouwwerk in gebruik gaat, aan renovatie toe is of juist gesloopt moet worden.

Wat is het verschil tussen een V&G-dossier en een V&G-plan?

Het V&G-plan is gericht op de bouwfase, dus op de ontwerp- en uitvoeringsfase. Het V&G-dossier richt zich op de vervolgfase, wanneer de locatie in gebruik wordt genomen. In het dossier komen dus ook onderwerpen als onderhoud en veilig gebruik van de gebouwde voorzieningen aan bod.

Waar staat RI&E voor?

Deze afkorting staat voor Risico-Inventarisatie & Evaluatie. De RI&E beschrijft in hoeverre er zich gevaarlijke situaties kunnen voordoen op het bouwterrein en welke maatregelen genomen worden om deze risico’s te verminderen of te elimineren.

Wie is de verantwoordelijke voor het V&G-plan Ontwerpfase?

De opdrachtgever is verantwoordelijk voor het opstellen van zowel het V&G-plan als het V&G-dossier. Hij moet dat doen tijdens de ontwerpfase van het bouwproject. Uiteraard is het mogelijk om het V&G-plan te laten maken, bijvoorbeeld door Kintraco Managementconsultants.

Wie is de verantwoordelijke voor het V&G-plan Uitvoeringsfase?

Wanneer het bouwproject in de uitvoeringsfase belandt, moet één van de uitvoerende partijen een V&G-plan Uitvoeringsfase opstellen. Bijvoorbeeld de hoofdaannemer.

Kan ik een V&G-coördinator inhuren?

Jazeker. Naast dat we voor u het complete plan opstellen, kunt u ons inzetten als V&G-coördinator. Dankzij onze grote kennis in de bouwprocessen, kunt u rekenen op een kordate en heldere uitvoering van uw V&G-plan. Neemcontactop voor meer informatie.

Wat doet een V&G-coördinator?

Met een V&G coördinator van Kintraco voldoet u aan de wettelijke verplichtingen en draagt u zorg voor een goede en veilige samenwerking tussen alle uitvoerende partijen op de projectlocatie conform de geldende veiligheidsregels. Neemcontactop voor meer informatie.

Wat zijn de taken van een coördinator in de uitvoeringsfase?

Een coördinator in de uitvoeringsfase heeft verschillende taken, maar zorgt er met name voor dat de veiligheids- en gezondheidsmaatregelen worden toegepast. Daarnaast zorgt hij of zij ervoor dat er een goede samenwerking is tussen werkgevers en werknemers op de bouwplaats. Ook dient een coördinator rekening te houden met het treffen van nodige maatregelen, zodat de bouwplaats alleen te betreden is voor bevoegden.

Wat moet er staan in een V&G-plan?

Het belangrijkste wat in een V&G-plan moet staan zijn de project specifieke risico’s met mitigerende maatregelen. Daarnaast een overzicht met contactgegevens van alle betrokken personen, een omschrijving van het project en wie welke verantwoordelijkheden heeft.Bovenaan onze pagina gaan we hier in detail op in.

Hoe kan ik een V&G-plan laten maken?

Door contact op te nemen met Kintraco Managementconsultants. We gaan dan samen met u in gesprek over uw wensen en wat we hierin voor u kunnen betekenen. U kunt ons telefonisch bereiken via0183 – 64 98 66of per mail opinfo@kintraco.nl.

-V&G-plan ontwerp: wat moet in uw plan | Kintraco (2024)
Top Articles
AF-1004 error message - Apple Community
Colorado Tripadvisor Forum
Gasbuddy Joliet
Msc Open House Fall 2023
Coverwood Terriers For Sale
7076605599
Redbox Locations Walmart
Hailie Deegan News, Rumors, & NASCAR Updates
Relic Gate Nms
888-490-1703
Red Dead Redemption 2 Legendary Fish Locations Guide (“A Fisher of Fish”)
Sam's Club Key Event Dates 2023 Q1
Martimelons
Inside the Rise and Fall of Toys ‘R’ Us | HISTORY
Summoner Weapons Terraria
Walking through the Fire: Why nothing stops Jesus’ love for you - Ann Voskamp
Craigslist Manhattan Ks Personals
Kroger Liquor Hours
Fandango Movies And Shows
New from Simply So Good - Cherry Apricot Slab Pie
Lucio Surf Code
Rockcastle County Schools Calendar
Open jazz : podcast et émission en replay | France Musique
Craiglist Rhode Island
Chi Trib Weather
No Prob-Llama Plotting Points
Axolotls for Sale - 10 Online Stores You Can Buy an Axolotl - Axolotl Nerd
Movierulz.com Kannada 2024 Download: Your Ultimate Guide
Retire Early Wsbtv.com Free Book
Haktuts.in Coin Master 50 Spin Link
Panic! At The Disco - Spotify Top Songs
Healthstream Mobile Infirmary
Watch ESPN - Stream Live Sports & ESPN Originals
Andhrajyoti
Roblox Roguelike
Oklahoma Scratch Off Remaining Prizes
Journal articles: 'New York (State). First Congregational Church' – Grafiati
Snowy Hydro Truck Jobs in All Sydney NSW - Sep 2024 | SEEK
Brian Lizer Life Below Zero Next Generation
Stark Cjis Court Docket
Lagniappemobile
How to Survive (and Succeed!) in a Fast-Paced Environment | Exec Learn
Fandafia
Rockin That Orange Jumpsuit Columbia County
Sam's Club Hiring Near Me
El Pulpo Auto Parts Houston
The Swarthmorean, 1932-05 | TriCollege Libraries Digital Collections
Fintechzoommortgagecalculator.live Hours
Guy Ritchie's The Covenant Showtimes Near Century 16 Eastport Plaza
How Long Ago Was February 28 2023
Cb2 South Coast Plaza
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 6160

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.