V&G-plan opstellen? Lees onze tips | IVARBO (2024)

V&G-plan opstellen? Lees onze tips | IVARBO (1)

Een V&G-plan is een afkorting voor Veiligheids- en Gezondheidsplan. Het is een document waarin de veiligheids- en gezondheidsrisico’s die verbonden zijn aan een project worden beschreven. Dit plan is verplicht voor werkgevers die werken uitvoeren waarbij risico’s kunnen optreden voor de gezondheid en veiligheid van werknemers en derden. In deze blog leggen we uit wat een V&G-plan inhoudt, waarom het belangrijk is en hoe je een goed plan opstelt.

Wat is een V&G-plan?

Een V&G-plan is een document dat dient als leidraad voor veiligheids- en gezondheidsmaatregelen die tijdens het project moeten worden genomen. Het beschrijft alle risico’s die verbonden zijn aan het project en hoe deze risico’s kunnen worden beheerst en geminimaliseerd. Het plan bevat onder meer een beschrijving van de werkzaamheden, de veiligheids- en gezondheidsrisico’s en de maatregelen die worden genomen om deze risico’s te verminderen of te voorkomen.

Waarom is het belangrijk?

Een V&G-plan is belangrijk omdat het bijdraagt aan de veiligheid en gezondheid van werknemers en derden die betrokken zijn bij een project. Het zorgt ervoor dat de risico’s van tevoren worden geïdentificeerd en dat er maatregelen worden genomen om deze risico’s te beheersen en te minimaliseren. Zo kunnen ongevallen en gezondheidsproblemen worden voorkomen en kan de veiligheid op de werkvloer worden gewaarborgd.

Een ander belangrijk aspect van het V&G-plan is dat het verplicht is gesteld in de Arbowet. Werkgevers zijn verplicht om een V&G-plan op te stellen wanneer er risico’s zijn voor de gezondheid en veiligheid van werknemers en derden. Dit geldt voor alle projecten, groot of klein, en voor alle branches en sectoren.

Hoe maak je een goed plan?

Een goed V&G-plan is opgesteld met oog voor detail en met inachtneming van alle risico’s die kunnen optreden tijdens het project. Hieronder hebben we een aantal belangrijke stappen op een rijtje gezet die je kunnen helpen bij het opstellen van een goed V&G-plan:

  1. Inventariseer de risico’s: allereerst is het belangrijk om de risico’s op de werkvloer in kaart te brengen. Wat zijn mogelijke gevaren voor de gezondheid en veiligheid van werknemers? Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen, machines, elektriciteit of werken op hoogte. Maak een lijst van deze risico’s en beoordeel hoe groot de kans is dat deze risico’s daadwerkelijk tot een ongeval of gezondheidsschade kunnen leiden.
  2. Maak een plan van aanpak: op basis van de inventarisatie kun je een plan van aanpak opstellen. Hierbij ga je per risico na welke maatregelen er genomen kunnen worden om de risico’s te verminderen of weg te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het aanbrengen van afschermingen, het geven van instructies of het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Maak per risico een actieplan met daarin de maatregelen, de verantwoordelijke persoon, de uitvoeringsdatum en de deadline voor het afronden van de maatregel.
  3. Beschrijf de werkwijze: een goed V&G-plan bevat ook een beschrijving van de werkwijze op de werkvloer. Hierbij beschrijf je hoe het werk uitgevoerd wordt en welke veiligheidsmaatregelen er worden genomen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van werkplekinstructies, taakinstructies of procedures. Zorg ervoor dat deze beschrijving zo concreet mogelijk is, zodat werknemers precies weten wat er van hen verwacht wordt en welke risico’s ze moeten vermijden.
  4. Leg de verantwoordelijkheden vast: in het V&G-plan leg je ook vast wie verantwoordelijk is voor welke taken en maatregelen. Hierbij kun je denken aan de verantwoordelijkheden van de werkgever, de werknemers, de preventiemedewerker en andere betrokken partijen. Zorg ervoor dat deze verantwoordelijkheden duidelijk en helder zijn, zodat er geen onduidelijkheid kan ontstaan over wie wat moet doen.
  5. Houd het plan up-to-date: een V&G-plan is geen statisch document, maar moet regelmatig worden geactualiseerd. Bijvoorbeeld bij veranderingen op de werkvloer, nieuwe werkzaamheden of nieuwe wet- en regelgeving. Zorg ervoor dat het V&G-plan altijd actueel is en dat alle betrokkenen op de hoogte zijn van de inhoud.

Kun je een V&G-plan zelf opstellen?

Het is mogelijk om zelf een V&G-plan op te stellen. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat het opstellen van een goed V&G-plan specifieke kennis vereist en dat het in sommige gevallen verplicht kan zijn om een externe deskundige in te schakelen. Het is daarom aan te raden om voldoende informatie te verzamelen over de wet- en regelgeving omtrent V&G-plannen en om eventueel advies in te winnen bij een deskundige. Er zijn ook diverse templates en richtlijnen beschikbaar die kunnen helpen bij het opstellen van een goed V&G-plan. Het is wel belangrijk om het plan altijd af te stemmen op de specifieke situatie en risico’s binnen het project of de werkzaamheden.

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het opstellen van een V&G-plan? Kies dan voor IVARBO, onze adviseurs kunnen een opstellen dat aan alle eisen voldoet. Neem contactmet ons op om de mogelijkheden te bespreken.

De CO2-Prestatieladder uitgelegd Previous

Hoe haal je CO2-Prestatieladder niveau 3?Next

V&G-plan opstellen? Lees onze tips | IVARBO (2024)
Top Articles
Risk of Rain 2 Mods: 10 Best Mods To Try
Mercedes Outlets Directory
What Is Single Sign-on (SSO)? Meaning and How It Works? | Fortinet
Craigslist Motorcycles Jacksonville Florida
Miss Carramello
Craigslist Vermillion South Dakota
Walgreens Alma School And Dynamite
Gina's Pizza Port Charlotte Fl
Erin Kate Dolan Twitter
Gfs Rivergate
Sarpian Cat
Nonne's Italian Restaurant And Sports Bar Port Orange Photos
Tcgplayer Store
2 Corinthians 6 Nlt
Craigslist Free Stuff Merced Ca
Ukc Message Board
Stardew Expanded Wiki
Vigoro Mulch Safe For Dogs
Nhl Tankathon Mock Draft
Invitation Homes plans to spend $1 billion buying houses in an already overheated market. Here's its presentation to investors setting out its playbook.
How many days until 12 December - Calendarr
Air Quality Index Endicott Ny
Redfin Skagit County
Bay Area Craigslist Cars For Sale By Owner
Dei Ebill
Water Temperature Robert Moses
Delete Verizon Cloud
Tottenham Blog Aggregator
101 Lewman Way Jeffersonville In
Mia Malkova Bio, Net Worth, Age & More - Magzica
Restaurants Near Calvary Cemetery
Mbi Auto Discount Code
Lowell Car Accident Lawyer Kiley Law Group
Craigslist Albany Ny Garage Sales
20 Best Things to Do in Thousand Oaks, CA - Travel Lens
1v1.LOL Game [Unblocked] | Play Online
How much does Painttool SAI costs?
Convenient Care Palmer Ma
Doe Infohub
Mbfs Com Login
Courtney Roberson Rob Dyrdek
Nami Op.gg
Random Animal Hybrid Generator Wheel
UWPD investigating sharing of 'sensitive' photos, video of Wisconsin volleyball team
Dicks Mear Me
bot .com Project by super soph
Dlnet Deltanet
552 Bus Schedule To Atlantic City
Helpers Needed At Once Bug Fables
De Donde Es El Area +63
Thrift Stores In Burlingame Ca
Swissport Timecard
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated:

Views: 6142

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.